sâmbătă, 31 iulie 2010

Peiorativ si fleac.

E amuzant. Cand ceva te face sa razi, zambesti si dupa te intrebi de ce. Am cautat intr-o seara semnificatia cuvantului ''peiorativ'' si nu recunosc decat ca nu stiam ce inseamna. Nu simt sete de cautare si foame de cunoastere. Nu ma intereseaza daca am stiut ce inseamna sau daca pot da citate din carti. Imi pun cateodata intrebarea de ce citesc si gasesc un raspuns ,nu prea satisfacator, care este: pentru ca asa trebuie,pentru a face ceva. Cateodata ce ma atrage citesc de placere. Nu sunt asa dornica atunci cand nu stiu ce inseamna ceva sa caut pe dex. Prefer sa faca altii asta, iar eu doar sa inteleg.
Cum este un om inteligent? Pai, iti vine sa spui, este cultivat, stie limbi straine, a intrat la facultate, a si terminat-o,face un doctorat si ramane in invatamant. Sau e modelul scolarului istet,cu o cultura generala rebusistica,care stie si trezit din somn cele sapte minuni ale lumii,capitalele planetei, anii de domnie ai cutarui voievod sau datele invaziilor barbare? Ori poate e stilul pontos,histrion,spontan,care are o replica hazoasa in orice situatie? Sau e un tip liberal, deschis,tolerant, la curent cu dezbaterile politice actuale, cu simt civic si umor? Sau este personajul celebru,recunoscut, cu opera publicata?

E doar un raspuns prost, la o intrebare a constiintei, ce caut eu aici..

10 comentarii:

  1. Peiorativ este un adjectiv calificativ, care se referă la cuvinte, expresii, afirmaţii etc. Cuvântul peiorativ (sau expresia peiorativă) are un sens depreciativ, dispreţuitor, nefavorabil. El califică adesea o conotaţie. Si cred ca la mine l-ai citit, nu? Intreb doar.

    RăspundețiȘtergere
  2. am raspuns cumva mai devreme? nu,peiorativ este doar dintr-o discutie stupida. daca am mai dat comentariul imi pare rau:))

    RăspundețiȘtergere
  3. multumesc de explicatie. am fost ''lamurita deja''.

    RăspundețiȘtergere
  4. un om inteligent este un om inteligent ,el este fresh in orice situstie ,este un amestec al tuturor calitatilor si defectelor este un conglomerat .

    RăspundețiȘtergere
  5. Un om inteligent nu se recunoaste dupa anumite tipare, caci daca s-ar recunoaste dupa tipare ar fi mediocru, ca toata lumea.

    RăspundețiȘtergere
  6. un om inteligent ar fi atat de inteligent, incat sa isi ascunda inteligenta?
    Oamenii inteligenti sunt cei nativi,zic eu. Cei destepti sunt cei pe care ii duce capul, cat de cat sau poate mai mult, care isi cultiva ce au primit cand au dat ochii cu lumea pentru prima data. Nu stiu, asta nu se numeste tot inteligenta?

    RăspundețiȘtergere
  7. Este o diferenta intre oamenii intelepti, inteligenti si destepti. Si una foarte mare.

    RăspundețiȘtergere
  8. Inteligenta este ceva cu care te nasti,o fatalitate.De-a lungul timpului ea se poate dezvolta:)

    Sa fii destept nu are deloc legatura cu inteligenta.Esti destept daca stii sa rezolvi o problema de geometrie de exemplu.(evident,din moment ce esti destept esti si inteligent)

    Intelept nu poti fi decat dupa ce ai trecut prin anumite experiente de viata:)

    In concluzie,nu amestecati merele cu perele:)

    RăspundețiȘtergere
  9. mmm, nu eu vreau sa fac sucul de mere si pere,aici.

    RăspundețiȘtergere
  10. IN dex*. Pe dex nu gasesti decat titlul cartii si probabil autorii.

    RăspundețiȘtergere