joi, 12 august 2010

Sa aducem muzica din nou in strada!


În fiecare zi cand plimb observ mulţi tineri cu chitări în spate și bucur ca avem mulţi muzicieni între noi. Aproape orice grup are un chitarist “inclus” care de cele mai multe ori are sa le cante prietenilor diverse melodii invatate de pe tabulaturi.ro . Asta este un lucru excelent deoarece in aceste mici grupuri o cultura populara se propaga.

Folk

Se pare ca genurile preferate ale chitaristilor ar fi folk-ul si rock-ul probabil datorita varstei care cere o libertate suprema. Analizand atent Folk-ul fin punct de vedere muzical, structural si chiar literar (versurile) observam un gen muzical simplu dar deloc lipsit de o frumusete comparabila cu cea a poezilor eminesciene care prin simplitatea lor uimesc avand in vedere profunzimea ideilor. Faptul ca este un gen simplu de interpretat face ca orice chitarist cu doua luni de practica sa poata interpreta cel putin 20 de melodii (practic un album). Dar marele avantaj al nu este accesibilitatea mare ci posibilitatea de a compune cantece frumoase de catre cei care au un pic de inspiratie ceea ce ne aduce aminte de o idee cam greu de imaginat in societatea romaneasca plina de chiciuri si anume idea de arta muzicala (modalitatea de exprimare a sentimentelor prin intermediul sunetelor muzicale).
Cei mai experimentati canta si rock mult la chitara deoarece este genul mai complicat si mai mult admirat decat folk-ul, dar pastrand in continuare avantajele native ale acestui gen.

Manifest

Propun ca toti cei ce au macar o "senzatie" de sete de cultura sau o inclinatie spre arta sa inceapa sa incurajeze “concertele” din parcuri, de pe banci sau borduri ale prietenilor lor sau ale tinerilor care canta unor prieteni necunoscuti voua. Nu va costa mult sa va opriti si sa ascultati o melodie sau o parere despre orice! Poate in acest fel vom aduce muzica in strada, vom incuraja cat mai multi sa se posteze pe youtube si ne vom distra pe parcurs. Ganditi-va astfel: poate ca un coleg/colega a compus un cantec si nu are curajul sa se afiseze cântându-l. Exista posibilitatea ca el/ea sa fi scris cel mai frumos cantec pe care l-ati fi auzit vreodata sau cel mai distractiv sau poate chiar un cantec care sa va “indrume” spre o stiuatie mai buna. Ganditiva ca acel cantec se pierde incet daca nu incurajati compozitorul si nu il asigurati ca sunteti deschisi si vreti sa ascultati contributia lui la arta acestei lumi.

Erata

Vreau sa ma adaug o specificatie pentru a nu fi inteles gresit. Bineinteles nu vreau ca cineva citind asta sa “incurajeze financiar pe cei care cer acest ajutor” pentru ca arta nu are pret, e nepretuita si in niciun caz nu ar trebui sa fie o adevarata sursa de venit. Muzica de cuparat se gaseste pe albume!

Un comentariu:

  1. Ahh...imi imaginez cum ar fi sa cantam folk seara in parcul central... sau...chiar si in parcul de la noi Silviu:))...vai..:Xmuzica:X prea putine cuvinte pentru a exprima ce inseamna muzica..pentru unii cel putin:X

    RăspundețiȘtergere